Wat is cellulite?

Cellulite zijn bobbeltjes en putjes in dijen en billen, ofwel sinaasappelhuid genaamd. 

Oorzaken

1. Stagnering van de bloed en lymfecirculatie met daarmee gepaard gaande vochtophopingen

Bij slechte doorbloeding ontstaan op diverse plaatsen in het lichaam ophopingen van vocht en afvalstoffen. Als de afvoer van het lymfevocht stagneert, blijven afvalstoffen te lang zitten, ze kunnen een dikke brij vormen, met gevolg dat deze tussen de vetcellen blijft zitten.

2. Verstopte vetcellen die samenklonteren en plakken vormen

Wanneer de vetcellen overvol raken en de afvalstoffen niet goed worden afgevoerd hoopt het intercellulaire vocht zich op en wordt vervolgens een slijmerige drap die de vetcellen aan elkaar doet plakken. De vetcellen vormen knobbeltjes die naast elkaar liggen en een soort druiventrosjes vormen. Doordat de vetcellen meer ruimte nodig hebben, wordt de huid naar buiten gedrukt. Naarmate de cellen voller raken, worden ze ook onregelmatiger van aanzien. De bloedvaten en zenuweindjes, gelegen in de middelste en onderste huidlaag worden afgekneld vandaar dat cellulite ook pijnlijk kan aanvoelen.

3. Verklevingen van huidlagen

We spreken van verklevingen als de opperhuid, lederhuid en onderhuid aan elkaar geplakt zijn. Daarbij is de vetlaag, gelegen in de onderhuid, ook nog eens verkleefd met de spieren. Daardoor doet beweging pijn. Pijn bij aanraking wordt veroorzaakt door zenuwcellen die afgekneld worden. Verklevingen komen vooral voor op billen, heupen en dijen. Vooral bij een verkleving in combinatie met harde samenklontering van vetcellen voelt de huid heel vast aan. Het is dan belangrijk om de verklevingen van elkaar los te maken.

4. Verslapping van de huid

Verslapping kan aangeboren zijn, door een losse huidstructuur. De huid 'hangt' als het ware. Het kan ook komen door leefwijze, zwangerschap etc. Een ernstig verslapte huid is dikwijls niet meer te herstellen.

 

TOP